Onze geschiedenis

1958

Frans van der Pol senior neemt de kwekerij over van zijn vader in Rhoon 

Een kleine kas waar sla en tomaten in werden verbouwd; dat is waar het allemaal begon. Frans van der Pol senior nam dit kleine warenhuis over van zijn vader in 1958. Daar zat ook drie hectare grond bij, waar verschillende groenten, zoals sla, tomaten, bloemkool, knolselderij werden geteeld. Ook werd er ijsbergsla voor het Amerikaanse leger in Duitsland geteeld. Twee dagen voordat de ijsbergsla werd gesneden kwam een officier kijken of er geen luis in zat. Was dat wel zo, dan moest er nog een keer gif gespoten worden en dat was in die tijd met Parathion of DDT! Later werd het kassencomplex uitbebreid, en ook de techniek zoals geautomatiseerde beluchting, beregening, verlichting en verwarming. Daarmee liep hij voor in zijn tijd! 

Het kassencomplex van de Familie Van der Pol in Rhoon omstreeks jaren 50

1970

De start van de reparatie van pallets voor Albert Heijn 

Frans bracht zijn zelfgekweekte groenten bij de groenteveiling naast het distributiecentrum van Albert Heijn, aan de Waalhaven in Rotterdam. Frans raakte bevriend met de directeur van de AH, die dringend hulp nodig had. Toendertijd bestonden nog geen pallets voor eenmalig gebruik, dus had hij mensen nodig voor de reparatie van zijn hardhouten pallets. Frans was niet bang om zijn handen uit de mouwen te steken en nam het aanbod aan. 

Frans (sr.) en Frank (jr.) van der Pol in de kas

1973

De kwekerij maakt plaats voor het palletbedrijf 

Drie jaar later werd de grond en de schuur van de kwekerij onteigend. Dat was het moment voor Frans om zich volledig te richten op zijn palletbedrijf! Hij huurt een loods, wat oorspronkelijk een kippenschuur was, om de pallets in te repareren. Deze nieuwe werkplek betekent ook de officiële start van het palletbedrijf! 

Met de Bedford werd het transport van o.a. groenten en pallets gedaan.

1976

Nieuwe locatie in Woensdrecht 

Omdat er keer op keer vergunning voor uitbreiding op eigen grond werden geweigerd, ging Frans op zoek naar een nieuwe locatie. Die vond hij bij een transportbedrijf in Woensdrecht. Na zijn bezoek was hij overtuigd van het pand en was de koop definitief! Dit is ook het jaar dat Frank van der Pol junior begint mee te werken in het palletbedrijf. 

Woensdrecht eind jaren ’70, met linksboven het palletbedrijf

1981

De eerste palletmachine wordt aangeschaft 

Waar het allemaal met de hand is begonnen, was het in 1981 tijd voor de eerste palletmachine. De meest dichtstbijzijnde locatie om de machine op te halen was Duitsland, maar dan heb je ook wat! De nieuwe paslode machine versnelde het proces om ook nieuwe pallets te produceren. Van der Pol groeit uit tot een professioneel palletbedrijf. 

Frank van der Pol haalt samen met zijn vrouw Marianne de eerste machine op tijdens hun huwelijksreis

1986

Frank van der Pol neemt het bedrijf over van zijn vader 

Na 28 jaar aan het roer te hebben gestaan, geeft Frank senior het stokje door aan Frank junior. Hij wordt in 1986 directeur van het palletbedrijf in Woensdrecht. 

Frank van der Pol in Duitsland om bouwpakketten kisten op te laden

1990

Het terrein wordt uitgebreid met extra opslagloodsen en overkapping

In de jaren 90 investeert van der Pol in extra ruimte en capaciteit. In die periode komen er ook twee nieuwe hallen, die hard nodig zijn voor extra opslag. Ook het terrein wordt uitgebreid voor meer ruimte. Eind jaren 90 begint de bouw van een overkapping om te voorzien in de stijgende vraag naar droge pallets. 

Het terrein eind jaren 80, met productieloods, opslagloods en uitgebreid buitenterrein

2000

van der Pol investeert in automatisering van verschillende processen

Met de enorme groei in aanvragen werd het tijd om de productiviteit op te schalen. Zo werd er onder andere geïnvesteerd in een nieuwe volautomatische palletlijn en een eigen schaaflijn. Dit maakte ons bedrijf niet alleen onafhankelijker van anderen, het zorgde er ook voor dat de processen sneller verliepen. In 2003 kreeg het bedrijf als een van de eersten een biomassacentrale. Dankzij deze centrale werd het afvalhout van de pallets gebruikt voor onder andere de hittebehandelingen van pallets en de verwarming van de loodsen. 

Al vroeg begon Van der Pol met automatiseren van verschillende lijnen, o.a. met robots

2015

Robert van der Pol neemt het bedrijf over van zijn vader

Na een jaar in dienst als directiemedewerker neemt Robert de aandelen in het palletbedrijf over van zijn vader Frank. Vanaf dit moment is Robert officieel de nieuwe eigenaar!

Robert en Frank in de krant over het familiebedrijf

2017

Er komen nieuwe productieloodsen met zonnepanelen en een vernieuwde biomassacentrale

Opnieuw tijd voor uitbreiding! In 2017 begint de bouw van een nieuwe hal inclusief opslagkelder, technische werkplaats en een nieuwe biomassacentrale. Deze nieuwe warmtecentrale is zuiniger, schoner en veiliger dan de voorgaande. Naast investeringen in deze biomassacentrale, komen er in totaal ook ruim 1.400 zonnepanelen. Deze zorgen voor voldoende stroom om het bedrijf draaiende te houden.

In 2021 worden de laatste daken vervangen en voorzien van zonnepanelen, inmiddels meer dan 1.400 stuks

2022

Toekomstplannen

Als familiebedrijf zijn we trots op waar we nu staan, maar kijken we ook uit naar de toekomst. We gaan ons meer richten op duurzaamheid, onder andere door middel van energieopwekking, duurzaam houtgebruik en het beperken van afvalstromen. De productiviteit tillen we naar een nieuw niveau door de verdere automatisering van de (bestaande) processen. Dit gaat er ook voor zorgen dat we de productie flexibeler kunnen inrichten en daardoor ook ons personeel flexibel kunnen inzetten. Genoeg ambities om waar te maken.